“Illesszük mozdulatainkat testünkhöz” – azaz Wendy Allen workshopon jártam

“…So, which one is right, which one is wrong? As long as we accommodate our movement to our bodies, and still keep the integrity of the posture and movement, they are both right. Mine is right for my body, Anita’s is right for hers…” /“….Szóval melyik a helyes és melyik a téves? Amennyiben mozdulatainkat testi adottságainkhoz illesztjük úgy, hogy közben megtartjuk a testtartás és a mozdulat integritását, mindkettő helyes. Az enyém helyes az én testem számára, Anitáé pedig az ő számára…”/ Idézet:Wendy Allen

Wendy Allennel

Wendyvel
fotó: Puskás Emerita

A fenti idézettel azt hiszem ki is fejeztem, hogy mi volt számomra Wendy Allen(FatChanceBellyDance®)  múlt vasárnapi workshopjának  legfontosabb üzenete.

Mert Wendy Allen workshopon jártam a MÜSZI-ben. Kicsit retró, kicsit alternatív hely, ahol a büfében még jó kis pléhbögrében adják a teát, ahol gondosan ügyeltek rá, hogy a berendezésben még véletlenül se legyen két egyforma darab, valamint a por a táncszőnyegben sem mai. :-)

De ez ott senkit sem zavart még akkor sem, ha éppen a “floor work” /talajmunka/ volt a téma. “Laza” jógával melegítettük be izmainkat a megterhelő feladathoz. A kevésbé edzettek már ebben kellemesen elfáradhattak. Aztán Wendy nagyon szisztematikusan, részletekbe menően elmagyarázta az egyes mozdulatok lényegét. A fenti idézet szellemisége leginkább a “layback” elnevezésű mozdulat gyakorlását hatotta át. Wendy mindenkit “megnyugtatott”, hogy nem a mi bénaságunk, ha ezt a szép mozdulatot nem tudjuk úgy kivitelezni, mint Kristine Adams, mert ehhez olyan testi adottságok kellenek, melyekkel kevesek rendelkeznek. És ha nem tudjuk szépen bemutatni ezt a mozdulatot, akkor inkább fogadjuk ezt el és mondjunk le arról, hogy színpadon bemutassuk (csalódást okozva ezzel a nézőknek). A Floor work level 1 mozdulatait szinte bárki elsajátíthatja, a level 2-re már kevesebben alkalmasak, a level 3-at pedig csak az igazán ruganyosak és hajlékonyak képesek megtanulni.

A délutáni órák témája a “spin-ek”/ forgások voltak. Szó szerint bepörögtünk :-) Nagyon sokat tudtam finomítani a forgásaim kivitelezésén és jó inspirációt kaptam a tanításukhoz is. Úgyhogy kössétek fel a szoknyákat Aranytíz Tribal tagok!

Mindkét workshop hasznos volt még az olyanok számára is, akiknek volt már némi fogalmuk a két témakörről.  De nem a hasznosság a legjobb jelző arra, ha le szeretném festeni a lényeget! Wendy oldott hangulatú, ugyanakkor profi órákat adott, őt magát a figyelem és segítőkészség jellemezte. Többek között a fenti idézet és az következő tény hatotta át tanítását:

ennek a táncnak a szépsége éppen abban rejlik, hogy nem vagyunk uniformizáltak, minden táncos különböző adottságú, mégis ha együtt táncolunk, egymásra hangolódunk, a tánckép egységes és harmonikus lesz.

Mi, a workshop résztvevői pedig amolyan ATS® szellemiségben fordultunk egymás felé és gyakoroltunk együtt, tiszteletben tartva egymás képességeit és korlátait, nyitottan és bízva a másik táncában.

Wendy Allennel

“….I think one of the appealing things about this dance form is that is very organic, very human.” /”Úgy gondolom, hogy ebben a táncformában a legvonzóbb, hogy nagyon organikus és nagyon emberi”/ Wendy Allen

A workshop Joós Judit és a Jamina Ghawazee Tribal jóvoltából jött létre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.