American Tribal Style® hastánc Magyarországon

* Egri Lilla: Jó néhány éve foglalkozom a törzsi hastánccal és néhány éve az American Tribal Style® mellett vertem fel a sátram. És legalább ilyen régen próbálom táncos Nővéreimmel együtt a hastáncos társadalom berkein belül és kívül is egyértelművé tenni a törzsi hastánc és az ATS® lényegét, formai “követelményeit”. Mégis még évek múlva is számtalanszor ütközöm tévhitekbe a törzsi tánccal és az ATS®-el kapcsolatban.

Mi is az a törzsi hastánc? Hogy került ez Amerikába? Mi a mondanivalója, ha egyáltalán van olyan? :-) Kik a képviselői Magyarországon és külföldön?

Mindannyiunknak, akik törzsi táncot vagy ATS®-t táncolunk, folytatnunk kell az ismeretterjesztést. Így minden alkalmat megragadok arra, hogy info-morzsákat szórjak a figyelmes fülekbe. Ilyen alkalom volt egy találkozás a hastánc-oktatás.hu konyhaasztala körül Georgi Ildikóval és Márkusfalvi-Tóth Fruzsinával. Ebből a találkából végül egy interjú kerekedett:


* Hastánc-oktatás.hu: Mikor jelent meg a törzsi hastánc Magyarországon?

* Georgi Ildikó: A törzsi hastánc megjelenése Magyarországon Joós Judit nevéhez fűződik. Amikor 15 évvel ezelőtt elkezdtem hastáncot tanulni Joós Juditnál, abban az időben még tradicionális hastáncot tanított. Majd néhány évvel később kezdtünk belekóstolni a törzsi hastáncba.

Ildikó a törzsi hastánc kezdetekor* Hastánc-oktatás.hu: Tehát akkor kb. 12 éve láthatunk Magyarországon törzsi hastáncot. A törzsi hastánc honnan ered?

* Márkusfalvi-Tóth Fruzsina: Carolena Nericcio-Bohlman a teacher trainingen azt mesélte, hogy Masha Archer több keleti országban megfordult, megismert sok keleti tánc elemet, de ő még nem rendszerezte a mozdulatokat és ezt még nem nevezte törzsi táncnak. Nála kezdett el Carolena Nericcio tanulni. A tánc már ekkor is improvizatív jellegű volt.Később Carolena, amikor már elkezdett tanítani, akkor alakította ki ezt a stílust a FatChanceBellyDance-el és American Tribal Style-nak (amerikai törzsi stílus) nevezte el. Ez a modern tánc az alapja az összes törzsi hastánc stílusnak. Az ATS®-ről bővebben a www.fcbd.com oldalon olvashattok angol nyelven.

* Hastánc-oktatás.hu: Mikor jelent meg az ATS® Magyarországon?

Lilla Svetlanaval

Lilla Svetlanaval (Flash Mob, FCBD® 25 éves)

* Egri Lilla: Az ATS®-t Magyarországon először 2011-ben Joós Judit és a Jamina Ghawazee tagjai kezdték el táncolni. Akkoriban még Fruzsina, Ildikó és én is tagjai voltunk a csoportnak. Az egész csoport hozzátette a maga tudását és segítségét ahhoz, hogy az első ATS® workshop, Svetlana Dvoretskayaval létre jöhessen. Volt aki szállást foglalt, volt aki angol tudásával segítette a workshop megvalósulását, volt, aki autót biztosított a programokhoz. Közös munka volt, hiszen közösen döntöttük el, hogy szeretnénk megtanulni ezt a stílust és akkoriban magyar oktatónál nem volt erre lehetőség.

* Georgi Ildikó: Svetlana workshopja nagyon tetszett nekem, mert nagyon precízen és tematikusan oktatott, és én is mindig arra törekszem, hogy hasonlóan pontosan tudjam átadni az ATS®-t a tanítványaimnak.

* Hastánc-oktatás.hu: Jól tudom, hogy ezt a stílust Magyarországon Georgi Ildikó és a Nadyas Tribe, Márkusfalvi-Tóth Fruzsina, Joós Judit és a Jamina Ghawazee és Egri Lilla táncolja?

* Georgi Ildikó: Igen. Lillával arra törekszünk, hogy folyamatosan fejlesszük tudásunkat, hogy minél inkább a tiszta ATS®-t tudjuk közvetíteni. Ezért nagyon örülünk, hogy Márkusfalvi-Tóth Fruzsina idén augusztusban elindította az első FCBD® Sister Studiot Magyarországon, ahol ezt megtehetjük ( www.tawoostribal.hu ).

 * Hastánc-oktatás.hu: Mit jelent az FCBD® Sister Studió?

Fruzsina a vizsga után

Fruzsina a vizsga után

* Márkusfalvi-Tóth Fruzsina: Carolenanál vizsgázott ATS® tanárt/Nővért (Sister) jelent, aki elkötelezett az iránt, hogy úgy tanítja az ATS®-t, ahogy azt a FatChanceBellyDance® vezetője és mester-tanára Carolena létrehozta és fejlesztette. Tehát nem egy épületről van szó, vagy egy táncteremről. :-) A Sister Studio státuszt a személy nyerheti el és kizárólag rá vonatkozik. Nem a csoportra, nem a tánciskolára. Azt jelenti, hogy a FCBD® család tagja ott van az adott stúdióban “Sister in the Studio”. A Sister Studiók nem keverik az ATS®-t más táncstílussal, legyen az törzsi vagy bármi más. Csak ATS®-t tanítanak, de ha egyéb stílust is tanít valaki ott ahol a Sister Studió működik (akár az ATS® tanár, akár más), akkor egyértelműen elkülönítik az ATS®-t a többi stílustól. Több, mint tíz Sister Studiót ismertem meg az elmúlt években és nem okoztak csalódást. Ugyanazt a mozdulatot, ugyanúgy tanították, valójában csak a tanár egyénisége volt más. És ez a lényeg, mert az a célunk, hogy a tanulók egy hiteles FCBD ATS® órán tudjanak részt venni bárhol a világon, és következetes, minőségi oktatásban legyen részük. Rengeteg instrukciót kaptunk augusztusban és segítséget ahhoz, hogy olyan tanárrá válhassunk, amit Carolena elvár egy ATS® tanártól. A vizsga különösen arra volt kihegyezve, hogy ezeket az instrukciókat mennyire tudjuk alkalmazni a saját stílusunkban, miközben pontosan úgy adjuk át a tudásunkat, ahogy azt Carolena tenné. A többiek vizsga bemutatóiból is rengeteget lehet tanulni. Megtisztelő a FCBD® család tagjává válni.

* Hastánc-oktatás.hu: Hogyan tudják a magyar hastánc tanárok fejleszteni itthon az ATS® tudásukat?

* Márkusfalvi-Tóth Fruzsina: Éppen egy tanároknak szóló programon dolgozom. Amely leginkább azoknak a törzsi tanároknak szól majd, akik szeretnének ATS®-t tanítani. Lilla és Ildikó is a program keretében fejlesztik majd tudásukat. Szeretném hosszú távon bővíteni a Sister Studiót (megj.: Sister Studiót elnyert státuszú tanár stúdióját) megfelelő tudással rendelkező tanárokkal, ehhez ez a program segítséget nyújt mindenki számára.

Reméljük, hogy a Tudásbázis cikke ismét tartogatott valami újat mindenki számára! :-)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.