ATS – American Tribal Style

Az ATS (American Tribal Style) napjaink egyik legnépszerűbb táncstílusa. Ez a táncforma az utóbbi években Európában is egyre elterjedtebbé válik.

Az ATS, mint improvizációs tánc

Nincs előre elkészített koreográfia, hanem a táncosok, mint egy idegen nyelvet, megtanulják a mozdulatok és a kulcsok szótárát, melynek segítségével tánc közben “beszélgetni” tudnak.

Az ATS attól válik izgalmassá, hogy a törzsi hastáncosok táncuk során titkos jelekkel “beszélgetnek” egymással.

ATS öltözet Ez a szótár lehetővé teszi a különböző helyről érkezett törzsi hastáncosok számára, hogy együtt táncoljanak, akár egy előadásban, anélkül, hogy előtte közösen gyakoroltak volna.

Bár ez egy modern tánc, az érzés ősi és a tánc, az ujjcintányérok használatával, a mozdulatokkal és a tánc-törzsek közötti kölcsönhatással összeköti a táncosokat a régi korok és a különböző kultúrák jelmezeivel, zenéivel.

 

Az ATS egy csoportos táncműfaj. A résztvevők, a tánc improvizatív jellege miatt nemcsak önmagukra, hanem egymásra is nagyon figyelnek.

Gyakorolják az elfogadást és a befogadást. Ennek köszönhetően a törzsi hastáncosokat tánc közben erőteljes női energiák, egymás tiszteletben tartása hatja át.

Törzsi hastánc ATS öltözet Az ATS táncosok öltözéke jellegzetes. Magán hordoz sok népi és különböző hagyományos törzsi forrást. Az ATS kosztüm természetes anyagokat, rojtos kendőket és antik ékszereket használ. A változatos ruhadarabokat különböző forrásból válogatják össze, pl. a berber, az afgán vagy marokkói kultúrából, de megtaláljuk az Indiából és Pakisztánból származó darabokat is, pl. a sisha-tükörrel díszített kelmék. A kosztüm leggyakrabban széles, bő 12-18 méter anyagból készített szoknyákból, bő nadrágból, mélyebb nyakkivágású choliból, pénzérmékkel díszített melltartóból, valamilyen fejfedőből vagy fejdíszből, egy vagy több díszes övből és sok-sok nagyméretű, féldrágaköves, fém ékszerből áll. A táncosok sminkje erős, főként a szem kiemelésére koncentrál.

Oktatóink kizárólag a Carolena Nericcio és a Fat Chance Belly Dance által akkreditált mozdulatokból álló táncot tekintik ATS-nek.

Minden más improvizatív csoportos törzsi táncot, mely az ATS-hez hasonló módon egy meghatározott mozdulattárra és kulcsokra épül ITS-nek (Improvisational Tribal Style) neveznek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.