A törzsi hastánc története, miről szól a törzsi hastánc

Ezen az oldalon röviden olvashatsz a törzsi hastánc történetéről, a különböző törzsi hastánc stílusokról, a törzsi hastáncos öltözékéről.Ha bővebb információra vágysz, itt találsz néhány hasznos linket is a témával kapcsolatban.

A törzsi hastánc története

Jamila Salimpour kép

Jamila Salimpour

A törzsi hastánc korai gyökerei Jamila Salimpour nevéhez fűződnek, aki előadásaiban megalkotta a közel-keleti, észak-afrikai, spanyol és indiai kosztümök és táncok fúzióját és ezt az új stílust tanítani kezdte Kaliforniában és a nyugati parton. Néprajzi hagyományoktól áthatott, hagyományos néptánc elemeket és népi kosztümöket használt és zenészekből, énekesekből és táncosokból létrehozta a színes Bal Anat csoportot.

Jamila Salimpour és Bal Anat színpad

Jamila Salimpour és a Bal Anat

Előadásuk a született marokkói, algériai, török, egyiptomi, szíriai és libanoni táncosoktól tanultakon alapult. Jamila katalógust készített a hastánc mozdulatokról és kialakította a törzsi hastánc stílus (tribal style) alapmozdulatait. Jamila és a Bal Anat nyitotta meg az utat a közel-keleti és észak-afrikai táncokból született fúziós táncok felé.

Macha Archer tánc közben

Macha Archer

Az 1970-es években Jamila volt tanítványa, Masha Archer tanítani kezdett és létrehozta a „San Francisco Classic Dance Company”-t.  Masha Archer összevegyítette a Bal Anat különböző elemeit egy egységes koherens táncstílussá, amit ő egyszerűen „hastánc”-nak nevezett.

Carolena

Carolena Nericcio, FatChanceBellyDance

Masha tanítványa, Carolena Nericcio adta az új táncstílusnak a “tribal bellydance” (törzsi hastánc) nevet, bejegyeztette az American Tribal Style Bellydance stílust és az elmúlt 25 évben kialakította a hastánctársadalom egyik fő áramlatát az ATS-t. Az ATS stílus tiszta forrása a Carolena által alakított Fat Chance BellyDance tánccsoport. Az ATS által inspirált táncosok több különböző táncstílust alakítottak ki, vannak olyanok közöttük, amelyek megtartották az ATS elemeket, mások viszont az eredetitől nagyon eltérő irányba fejlődtek.

A törzsi hastánc és az ATS megalkotói: Jamila Salimpour és a Bal Anat, Masha Archer, Carolena Nericcio és a Fat Chance BellyDance.

A “tribal style” (törzsi stílus) napjainkban magában foglal mindent, a népi elemek által inspirált táncoktól egészen a régi észak indiai, közel-keleti, spanyol és afrikai ősi táncok fúziójáig. (ATS, ITS, fuziós táncok).

Tribal Fusion

A Tribal Fusion a koreografált és az improvizatív táncok házasságából alakult ki. Ez a stílus a törzsi hastáncelemeket és kosztümöt elegyíti egyéb hastáncstílusok és a hastánchoz közel álló más táncok (indián, flamenco, hip-hop, afrikai) elemeivel.

Egyéb törzsi hastánc stílusok:

  • Tribaret
  • East Coast Tribal
  • Combo-Based Tribal
  • Urban Tribal
  • Alternative Bellydance/Alternative Tribal

Források:

Wikipedia (angol)

http://daturaonline.com/style/its

http://www.tribalbellydance.org/articles.html

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.