Hastánctanfolyam, hastáncoktató választás, de hogyan?

Az emberek túlnyomó többsége érzelmi alapon hoz döntést, amikor tanulni szeretne valakitől. Egy kiváló tanár több tulajdonságot is ötvöz magában, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy tudását hatékonyan átadhassa .tanítványainak. Az alábbi cikkben erről a témáról esik néhány szó. Légy körültekintő, amikor a számodra megfelelő hastánctanfolyam, hastáncoktató megkeresése a cél.

Hastánctanárt keresek! Mennyibe kerül egy hastáncóra?
Melyik lesz a számomra megfelelő hastánctanfolyam, hastáncoktató?
Rákeresek a Google-ban!

Ez a gondolat biztosan megfogalmazódott benned, amikor eldöntötted: hastáncot szeretnél tanulni, hastánc tanfolyamot keresel. Esetleg már azt is tudod, hogy a törzsi hastáncot választod?

Tényleg “csak egy táncóra”, vagy több van mögötte?

Nos, jóval több…

Keveseket érdekel valójában, hogy mi miért kerül annyiba, és mi a különbség egy olcsóbb vagy egy drágább tánctanár között.

Nem állítom, hogy én majd megmondom az egyetlen és kizárólagosan jó megoldást! De azért azok védelmében, akik nemcsak hastáncoktatónak mondják magukat és elkérnek egy magasnak vagy alacsonynak vélt összeget a táncóráért cserébe, hanem valóban hastánctanárhoz méltó szolgáltatást nyújtanak, összeírok néhány dolgot, ami szerintem segít az érdeklődőknek abban, hogy megtalálják a megfelelő tanárt, a megfelelő árért.

A Google-ba beírva a “hastánc oktatás” szöveget, máris az információk özönét érhetjük el.

De nézzük, hogyan értelmezzük azt a rengeteg információt, hová tegyük magunkban a táncoktatást kínáló tanfolyamok, tanárok által kínált szolgáltatásokat?

 

Melyik stílust válasszam? Raqs sharki vagy törzsi hastánc?

Sportkocsit vegyek, vagy egy nagy kombit? Ebben a kérdésben nehéz tanácsot adni. Alapvetően mindenki a saját ízlésére, vágyára hallgasson. De:

Ha inkább légies, csábító, egyéni táncot szeretnél járni csillogó, fényes, magadból kicsit többet mutató ruhában, akkor inkább a show raqs sharki irányvonalat válaszd. Ez a stílus általában játékos, könnyed, de lehet szenvedélyes is.

Ha inkább női erőt, büszkeséget kifejező, földies, naturális, főként csoportban járt táncot szeretnél tanulni, akkor választhatod a törzsi táncot. A törzsi tánc alapjainak megtanulása után az egyik legjobb fúziós hastáncos válhat belőled!

A fenti különbségtétellel persze leegyszerűsítettem a műfajok közötti különbségeket, de ennek a cikknek nem célja a stílustanulmány. (Hamarosan írok arról is! :-) )

A stílusok között van átjárás. Az egyik után probléma nélkül megtanulhatod a másikat is. Szerintem az eltérő stílusok ismerete mindig gazdagítja az előadó táncelőadását. Magam is részt vettem néhány rqs sharki workshopon.

Ennél sokkal nehezebb kérdés a tanár kiválasztása, hiszen sok-sok tanár képvisel egy-egy stílust.

Ki legyen a táncoktatóm?

Ne ess a fogyasztói társadalom csapdájába: Olcsón megszerezni minél többet!

A kérdés eldöntésekor érdemes utána járni, hogy milyen táncos múlttal rendelkezik a szimpatikusnak tűnő, vagy mások által ajánlott táncoktató. Remélhetőleg azt találod majd, hogy nem csak néhány órával jár a tanítványai előtt! :-)

Nem érdemes ár alapján választani, hiszen az olcsó, de gyenge végül mindig többe kerül neked, mint a drága, de kiváló!

Persze nem biztos, hogy a magas ár mindig minőséget takar, de a jó oktató büszke a tudására és tudja, hogy mennyi munkát, fáradságot és pénzt fektetett abba, hogy Te minél élvezetesebb táncórán vehess részt!

Minden hastáncoktató maga dönti el, hogy az évek alatt megszerzett tudást mennyiért kínálja. Az ár-érték arányt azonban Te határozod meg. Itt is igaz: néha az olcsó a drágább. Aki csalódott már egy nyelvtanárban, pontosan tudja, hogy miről van szó!

Testi és lelki egészséged megtartása és javítása érdekében is fontos, hogy kit választasz. Lényeges, hogy tanárod ismerje az egyes táncmozdulatok fiziológiai hátterét, felismerje a tanítványai erősségeit, és korlátait csak finoman, türelemmel feszegesse. :-)

Honnan tudod majd, hogy kit válassz?

Ha sikerült egy-két oktatót kiválasztanod, menj el az órájukra, próbáld ki őket mielőtt még bérletet vásárolnál! A legfontosabb tényező ugyanis az oktató személyes varázsa, egyénisége. Válaszd azt a tánctanárt, aki nemcsak jól táncol, de a tudását át is tudja adni. Nem mindig a legprofibb, legmenőbb tanár a legjobb, mert a tanításhoz kell némi pedagógiai érzék is! A jó tanár másik fontos ismérve, hogy időben ott van az órán, pontos “munkatervvel” érkezik, tudja mit akar megvalósítani, kedves, empatikus, megértő és főként türelmes. Azért egy kis humor sem árt!

Összegzésül:

Egy nemzeti labdarúgó válogatott kapitánya sem kell, hogy a legjobb focista legyen. Diego Maradona megbukott, mint az Argentín labdarúgó válogatott kapitánya. Pedig a világ egyik legkiválóbb labdarúgója volt. Ha oktatásról tanulásról van szó, nem minden a hírnév. Persze fontos dolog etalont, mércét tennünk magunk elé.

Nem biztos, hogy a legjobb, leghíresebb hastáncos lesz a legjobb oktató számodra. Persze vannak “nagy nevek” ezen a területen is. Azt viszont Neked kell eldöntened, érzésed szerint  hol tudsz majd a legtöbbet tanulni? Vélhetően melyik közösségben érzed majd jól magad?

A Te hastánc tanárodnak egyszerre kell jó táncosnak, és jó pedagógusnak lennie ahhoz hogy tudását hatékonyan adhassa át Neked. Itt lép be a körbe az ár-érték arány.

Remélem a fenti kis szösszenet segítségül szolgál majd neked is a választásban!

Ahogy fentebb ígértem, következő cikkemben a raqs sharki és törzsi tánc stílusokról fogok írni.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.